olvasotabor
Menü
 
Nyári olvasótábor
 
Erich Kästner vetélkedők
 
Á-ról a Bé-re
 
Útbaigazítás
 
Kedvenceim
 
Közhasznúsági jelentések

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

   

 
2013. évi tábor

Az idei német olvasótábor időpontja:  2013. július 03-tól  07-ig  (5 nap)

A tábor helyszíne: Óbánya, Ifjúsági Tábor

(felső tagozatosoknak, középiskola 1.-2. osztályosainak javasolt)

 

A tábor célja hagyományosan:

 -  feleleveníteni és továbbadni a magyarországi német nemzetiségi kultúra gazdag örökségét,

 -  lehetőséget adni a német anyanyelv gyakorlására, csiszolására,

 -  erősíteni a gyerekek kialakuló nemzetiségi identitását,

 -  megismertetni a kutatások során használható forrásokat és módszereket,

 -  kulturált nyári időtöltést biztosítani.

A tábor egy gyönyörű természetvédelmi körzet peremén fekszik, egy kis német faluban. A résztvevők számára a szálláson kívül rendelkezésre áll egy nagy konyha (ahol lehetőség van a hagyományos sváb ételek elkészítésére), közösségi tér és sportpálya.

A tábor programja:

Német olvasótáborként első sorban a magyarországi németség történetével, kultúrájával, hagyományaival foglalkozunk. Thomas C. Dahn „Német nép- és honismeret” előadás-sorozata alapozza meg, illetve rendszerezi a résztvevők elméleti ismereteit a magyarországi németségről.(Anyanyelvi előadóval, német nyelven)

Ezzel párhuzamosan kiscsoportos formában források feldolgozása (könyv, folyóirat, dokumentumfilm, előzetes kutatás a saját családtörténetben) és terepmunka (riport a faluban élőkkel) segítségével ismerkednek meg a gyerekek a hagyományokkal, népszokásokkal, az évkör és az életkör kiemelkedő eseményeivel, a családok hagyományos életmódjával: a munkamegosztással, az öltözködési, étkezési szokásokkal. (Lehetőség szerint német nyelven, alkalmazkodva a csoport nyelvi ismereteihez)

Az idei projekt-témák a búcsúhoz és az adventi ünnepkörhöz, karácsonyhoz fűződő hagyományok. A kiválasztott témát nem csak elméletben ismerjük meg, hanem magunk is kipróbáljuk, pl. megfőzzünk néhányat a hagyományos ételekből, ádventi koszorút készítünk, továbbá kipróbálunk néhány mezőgazdasági munkát, kézműves technikát, családfát állítunk össze.

Egyedi értéke programunknak, hogy a résztvevők a jelenkorról, a kortárs fiatalok életmódjáról is naprakész információkat szerezhetnek: nyelvi fordulatok, divatos zene, stb. Továbbá magyar nyelven megismerhetnek olyan tanulás-módszertani és kommunikációs technikákat, amelyek minden helyzetben segítik érvényesülésüket.

És ami a legfontosabb: lesz elegendő szabadidő is, a sportolásra, erdei sétára, barkácsolásra, illetve társasjátékokra, filmvetítésre és természetesen olvasásra, azaz nyaralásra, játékra.

Részletes program, jelentkezési lap letölthető formában: jelentkezési lap Word, pdfWord,  tájékoztató 

 Programm des Lagers 2013

 

03. Juli

ab 10:00

Ankunft, Zimmerbelegung

 

14:00 – 15.00

Eröffnung des Lagers, Gruppenbildung

 

16:00-17:30

Wer sind die Ungandeutschen? Woher kommen sie? Was sind „typisch deutsche” Eigenschaften?

 

19:00 -21:00

Spiele zum Kennenlernen

04. Juli

9:30 -10:30

Deutsche und Deutschsprachige in Europa (z.B. in Ungarn) und weltweit

 

11:00 - 12:00

Projektarbeit –Machen wir eine Zeitreise!

 

14:00 - 17:00

Projektarbeit – Besuch des Heimatmuseums und Forschung im Dorf, Reportage mit Einwohnern welche Bräuche, Feste sind üblich gewesen?

 

18:30-19:30

„Erkenne dich selbst!” - Selbstvertrauen, Erfolg und   Misserfolg

 

19:30 – 21:00

Basteln, Sport, Filmvorführung,

05. Juli

9:30 -10:30

Deutsche Sprache: geschichtlicher Überblick, regionale Varianten Modernes Deutsch, Slang, Jugendsprache, „Denglish” (Mundarten und Gebrauch von Anglismen im modernen Deutschen)

 

11:00 – 12:00

Projektarbeit : Großmutters Küche

 

14:00 – 17:00

Projektarbeit : Alles über Kirmes! Alles über Advent und Weihnachten!

 

18:30-19:30

„Ich platze gleich!“ - Techniken zum Spannungsabbau, Entspannungs- training Bewusste Betrachtung unserer Gedanken und Gefühle

 

19:30 – 21:00

Projektarbeit: Basteln – Weihnachten und Kirmes „Materialien“

06. Juli

 

9:30 - 12:00

Ausflug nach Kisújbánya, Die Sage des Gipfels Zengő

 

13:30 – 15:00

Projektarbeit : Die Tracht – was trugen unsere Ahnen?

 

15:30 – 17:00

Deutsche Identität. Wie sehen sich die Deutschen selbst, wie sehen die anderen sie? Gratwanderung zwischen Nationalstolz und Nationalismus

 

19:00 – 21:00

Abschiedsabend, Lagerfeuer

 

9:30 – 10:30

Allein geht es nicht! Problemlösung in der Gruppe. Wirkungsvolle Kommunikation

07. Juli

10:30 – 12:00

Vorbereitung der Präsentation der Projektarbeit

 

15:00 – 16:00

Projektpräsentation  den Eltern

 

 

Heimfahrt

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségbúvár

Tehetségbúvár

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”
     
John Lennon

 
ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
Mennyi?
Indulás: 2007-10-26
 
Támogatóink, partnerek
 
Linksammlung
 
Kulturális Kerekasztal
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!