olvasotabor
Menü
 
Nyári olvasótábor
 
Erich Kästner vetélkedők
 
Á-ról a Bé-re
 
Útbaigazítás
 
Kedvenceim
 
Közhasznúsági jelentések

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

   

 
Tevékenységünk - Tätigkeiten

Programjainkról

Közhasznúsági jelentések

Német nemzetiségi vers és prózamondó verseny

A versenyen hagyományosan 70 - 80 felső tagozatos tanuló vesz részt, szinte Baranya minden németajkú községéből, illetve 2 éve Somogy megyéből is. Azon kívül, hogy a gyerekek összemérhetik tudásukat, a felkészítő tanárok és a szülők számára is lehetőséget nyújt rendezvényünk a tapasztalatcserére. A versenyen elért helyezésnél, eredménynél is fontosabb, hogy a versenyekre való felkészülés során a tanulók intenzíven foglalkoznak a német nyelv finomabb árnyalatainak elsajátításával. Külön kategóriában indulnak a nyelvjárásban előadott versek, prózák.

A szavalóversenyt minden évben más helyszínen, más községben tartjuk, ezzel azt szeretnénk elősegíteni, hogy a gyerekek Baranya minél több táját megismerjék.

A versenyen induló valamennyi tanuló jutalomkönyvet és oklevelet kap részvétele elismeréséül. A helyezést elérők külön könyv, CD ajándékban részesülnek.  Az első hat helyezett külön-jutalma ingyenes részvételi lehetőség német olvasótáborunkban

Erich Kästner irodalmi verseny

2006-ban új elemmel bővítettük Alapítványunk éves programját: a kortárs német gyermekirodalom népszerűsítése és a tanulók olvasási kedve, könyvtárhasználati ismeretei támogatása céljából német nyelvű meseíró versenyt hirdettünk.

Új „hagyományként” Erich Kästner örökzöld könyvére utalva - „Május 35”-én (azaz június 4-én) bemutatkozó műsor keretében hirdettük ki német meseíró versenyünk eredményét, illetve játékos irodalmi vetélkedőt tartottunk.

Az  első 3 helyezett tanuló ingyenes táborozást nyer a német olvasótáborba A versenyen induló valamennyi tanuló jutalomkönyvet és oklevelet kap részvétele elismeréséül.

Német Nemzetiségi Olvasótábor

1991 óta működik az olvasótábor az Alapítvány szervezésében.   A tábor célja azóta is változatlan: a német kisebbségi kultúra megismertetése, az anyanyelv ápolása, gyakorlása, a gyerekek identitásának alakítása, a könyv- és könyvtárhasználat megszerettetése.

1995-ig Bárban (Mohács mellet) rendeztük a tábort, ekkor a táborhely megszűnése miatt új helyszínt kellet keresnünk. A bólyi Német Diákotthon mellett döntöttünk, mert az itt élő németség jelenléte és a környéken található tárgyi, építészeti emlékek (pl. Nagynyárád) sokat segítenek a tábor programjának megvalósításában. 2005-ben – első sorban pénzügyi okokból, ismét új táborhelyet kellett keresnünk. Az Óbányai Ifjúsági Táborban gyönyörű természeti környezetben, ugyan több feladattal, de megnövekedett önállósággal és a takarékosabb gazdálkodás lehetőségével  találtunk megfelelő környezetet programunknak.

A tábor programja

1993-tól 3 éves ciklusra bontottuk a tematikát, azzal a szándékkal, hogy 3 év alatt a visszajáró gyerekek minden évben újat tanuljanak a németségről, de a teljes ciklus alatt mindenki minden lényegesről tapasztalatot szerezzen.

Az első évet nyelvgyakorlásra szántuk, meséket, verseket, mondókákat olvastunk, valamint a környéken élő kézműveseket látogattuk meg. A második évben a németség népszokásaival ismerkedtek a gyerekek, két témakörbe foglalva: “Az év jeles napjai” és “Bölcsőtől a koporsóig”.  A legnehezebb témakör a németség története és napjaink kisebbségi élete (újság, rádió, TV, iskola, majd a kisebbségi önkormányzati rendszer).

Nehézséget jelent, hogy komoly különbségek vannak a gyerekek nyelvi ismeretei között is: a kéttannyelvű osztályba járó, német szót otthon is halló gyerekek és a nyelvet heti két órában tanulók között. Ezért is szervezzük úgy a programot, hogy az előadásokon elhangzottakat a kiscsoport-foglalkozásokon újra meg lehessen beszélni, és a kiscsoportokba való beosztás során alakítottuk ki a homogén csoportokat.

Szintén hagyományos a  TTT, azaz a Téli Tábori Találkozó, ahol az olvasótábori munkát és élményeket tükröző, évente megjelenő Lese(sch)lager című újságunkat is átadjuk. Az újságot a gyerekek által írt cikkből állítjuk össze és fényképek színesítik, sőt az utóbbi években CD melléklettel jelenik meg. A találkozón közös adventi programot szervezünk, ajándékkészítéssel, barkácsolással elevenítjük fel a nyári élményeket, megbeszéljük a következő táborra meghirdetett pályázatokat.

2009-ben országos találkozót és tapasztalatcserét szerveztünk az olvasótáborok vezetőinek.

Részvételi lehetőség programjainkban:

Programjaink nyitottak, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

1991 óta hozzávetőlegesen 2000 általános iskolás fordult meg rendezvényeinken. Közülük sokan német tanárok lettek, vagy más módon vesznek részt napjaink kisebbségi életében.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségbúvár

Tehetségbúvár

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”
     
John Lennon

 
ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
Mennyi?
Indulás: 2007-10-26
 
Támogatóink, partnerek
 
Linksammlung
 
Kulturális Kerekasztal
 

Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról