olvasotabor
Menü
 
Nyári olvasótábor
 
Erich Kästner vetélkedők
 
Á-ról a Bé-re
 
Útbaigazítás
 
Kedvenceim
 
Közhasznúsági jelentések

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

   

 
Tevékenységünk - Tätigkeiten

Programjainkról

Közhasznúsági jelentések

Német nemzetiségi vers és prózamondó verseny

A versenyen hagyományosan 70 - 80 felső tagozatos tanuló vesz részt, szinte Baranya minden németajkú községéből, illetve 2 éve Somogy megyéből is. Azon kívül, hogy a gyerekek összemérhetik tudásukat, a felkészítő tanárok és a szülők számára is lehetőséget nyújt rendezvényünk a tapasztalatcserére. A versenyen elért helyezésnél, eredménynél is fontosabb, hogy a versenyekre való felkészülés során a tanulók intenzíven foglalkoznak a német nyelv finomabb árnyalatainak elsajátításával. Külön kategóriában indulnak a nyelvjárásban előadott versek, prózák.

A szavalóversenyt minden évben más helyszínen, más községben tartjuk, ezzel azt szeretnénk elősegíteni, hogy a gyerekek Baranya minél több táját megismerjék.

A versenyen induló valamennyi tanuló jutalomkönyvet és oklevelet kap részvétele elismeréséül. A helyezést elérők külön könyv, CD ajándékban részesülnek.  Az első hat helyezett külön-jutalma ingyenes részvételi lehetőség német olvasótáborunkban

Erich Kästner irodalmi verseny

2006-ban új elemmel bővítettük Alapítványunk éves programját: a kortárs német gyermekirodalom népszerűsítése és a tanulók olvasási kedve, könyvtárhasználati ismeretei támogatása céljából német nyelvű meseíró versenyt hirdettünk.

Új „hagyományként” Erich Kästner örökzöld könyvére utalva - „Május 35”-én (azaz június 4-én) bemutatkozó műsor keretében hirdettük ki német meseíró versenyünk eredményét, illetve játékos irodalmi vetélkedőt tartottunk.

Az  első 3 helyezett tanuló ingyenes táborozást nyer a német olvasótáborba A versenyen induló valamennyi tanuló jutalomkönyvet és oklevelet kap részvétele elismeréséül.

Német Nemzetiségi Olvasótábor

1991 óta működik az olvasótábor az Alapítvány szervezésében.   A tábor célja azóta is változatlan: a német kisebbségi kultúra megismertetése, az anyanyelv ápolása, gyakorlása, a gyerekek identitásának alakítása, a könyv- és könyvtárhasználat megszerettetése.

1995-ig Bárban (Mohács mellet) rendeztük a tábort, ekkor a táborhely megszűnése miatt új helyszínt kellet keresnünk. A bólyi Német Diákotthon mellett döntöttünk, mert az itt élő németség jelenléte és a környéken található tárgyi, építészeti emlékek (pl. Nagynyárád) sokat segítenek a tábor programjának megvalósításában. 2005-ben – első sorban pénzügyi okokból, ismét új táborhelyet kellett keresnünk. Az Óbányai Ifjúsági Táborban gyönyörű természeti környezetben, ugyan több feladattal, de megnövekedett önállósággal és a takarékosabb gazdálkodás lehetőségével  találtunk megfelelő környezetet programunknak.

A tábor programja

1993-tól 3 éves ciklusra bontottuk a tematikát, azzal a szándékkal, hogy 3 év alatt a visszajáró gyerekek minden évben újat tanuljanak a németségről, de a teljes ciklus alatt mindenki minden lényegesről tapasztalatot szerezzen.

Az első évet nyelvgyakorlásra szántuk, meséket, verseket, mondókákat olvastunk, valamint a környéken élő kézműveseket látogattuk meg. A második évben a németség népszokásaival ismerkedtek a gyerekek, két témakörbe foglalva: “Az év jeles napjai” és “Bölcsőtől a koporsóig”.  A legnehezebb témakör a németség története és napjaink kisebbségi élete (újság, rádió, TV, iskola, majd a kisebbségi önkormányzati rendszer).

Nehézséget jelent, hogy komoly különbségek vannak a gyerekek nyelvi ismeretei között is: a kéttannyelvű osztályba járó, német szót otthon is halló gyerekek és a nyelvet heti két órában tanulók között. Ezért is szervezzük úgy a programot, hogy az előadásokon elhangzottakat a kiscsoport-foglalkozásokon újra meg lehessen beszélni, és a kiscsoportokba való beosztás során alakítottuk ki a homogén csoportokat.

Szintén hagyományos a  TTT, azaz a Téli Tábori Találkozó, ahol az olvasótábori munkát és élményeket tükröző, évente megjelenő Lese(sch)lager című újságunkat is átadjuk. Az újságot a gyerekek által írt cikkből állítjuk össze és fényképek színesítik, sőt az utóbbi években CD melléklettel jelenik meg. A találkozón közös adventi programot szervezünk, ajándékkészítéssel, barkácsolással elevenítjük fel a nyári élményeket, megbeszéljük a következő táborra meghirdetett pályázatokat.

2009-ben országos találkozót és tapasztalatcserét szerveztünk az olvasótáborok vezetőinek.

Részvételi lehetőség programjainkban:

Programjaink nyitottak, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

1991 óta hozzávetőlegesen 2000 általános iskolás fordult meg rendezvényeinken. Közülük sokan német tanárok lettek, vagy más módon vesznek részt napjaink kisebbségi életében.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségbúvár

Tehetségbúvár

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”
     
John Lennon

 
ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
Mennyi?
Indulás: 2007-10-26
 
Támogatóink, partnerek
 
Linksammlung
 
Kulturális Kerekasztal
 

Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom