olvasotabor
Menü
 
Nyári olvasótábor
 
Erich Kästner vetélkedők
 
Á-ról a Bé-re
 
Útbaigazítás
 
Kedvenceim
 
Közhasznúsági jelentések

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

   

 
Tevékenységünk - Tätigkeiten

Programjainkról

Közhasznúsági jelentések

Német nemzetiségi vers és prózamondó verseny

A versenyen hagyományosan 70 - 80 felső tagozatos tanuló vesz részt, szinte Baranya minden németajkú községéből, illetve 2 éve Somogy megyéből is. Azon kívül, hogy a gyerekek összemérhetik tudásukat, a felkészítő tanárok és a szülők számára is lehetőséget nyújt rendezvényünk a tapasztalatcserére. A versenyen elért helyezésnél, eredménynél is fontosabb, hogy a versenyekre való felkészülés során a tanulók intenzíven foglalkoznak a német nyelv finomabb árnyalatainak elsajátításával. Külön kategóriában indulnak a nyelvjárásban előadott versek, prózák.

A szavalóversenyt minden évben más helyszínen, más községben tartjuk, ezzel azt szeretnénk elősegíteni, hogy a gyerekek Baranya minél több táját megismerjék.

A versenyen induló valamennyi tanuló jutalomkönyvet és oklevelet kap részvétele elismeréséül. A helyezést elérők külön könyv, CD ajándékban részesülnek.  Az első hat helyezett külön-jutalma ingyenes részvételi lehetőség német olvasótáborunkban

Erich Kästner irodalmi verseny

2006-ban új elemmel bővítettük Alapítványunk éves programját: a kortárs német gyermekirodalom népszerűsítése és a tanulók olvasási kedve, könyvtárhasználati ismeretei támogatása céljából német nyelvű meseíró versenyt hirdettünk.

Új „hagyományként” Erich Kästner örökzöld könyvére utalva - „Május 35”-én (azaz június 4-én) bemutatkozó műsor keretében hirdettük ki német meseíró versenyünk eredményét, illetve játékos irodalmi vetélkedőt tartottunk.

Az  első 3 helyezett tanuló ingyenes táborozást nyer a német olvasótáborba A versenyen induló valamennyi tanuló jutalomkönyvet és oklevelet kap részvétele elismeréséül.

Német Nemzetiségi Olvasótábor

1991 óta működik az olvasótábor az Alapítvány szervezésében.   A tábor célja azóta is változatlan: a német kisebbségi kultúra megismertetése, az anyanyelv ápolása, gyakorlása, a gyerekek identitásának alakítása, a könyv- és könyvtárhasználat megszerettetése.

1995-ig Bárban (Mohács mellet) rendeztük a tábort, ekkor a táborhely megszűnése miatt új helyszínt kellet keresnünk. A bólyi Német Diákotthon mellett döntöttünk, mert az itt élő németség jelenléte és a környéken található tárgyi, építészeti emlékek (pl. Nagynyárád) sokat segítenek a tábor programjának megvalósításában. 2005-ben – első sorban pénzügyi okokból, ismét új táborhelyet kellett keresnünk. Az Óbányai Ifjúsági Táborban gyönyörű természeti környezetben, ugyan több feladattal, de megnövekedett önállósággal és a takarékosabb gazdálkodás lehetőségével  találtunk megfelelő környezetet programunknak.

A tábor programja

1993-tól 3 éves ciklusra bontottuk a tematikát, azzal a szándékkal, hogy 3 év alatt a visszajáró gyerekek minden évben újat tanuljanak a németségről, de a teljes ciklus alatt mindenki minden lényegesről tapasztalatot szerezzen.

Az első évet nyelvgyakorlásra szántuk, meséket, verseket, mondókákat olvastunk, valamint a környéken élő kézműveseket látogattuk meg. A második évben a németség népszokásaival ismerkedtek a gyerekek, két témakörbe foglalva: “Az év jeles napjai” és “Bölcsőtől a koporsóig”.  A legnehezebb témakör a németség története és napjaink kisebbségi élete (újság, rádió, TV, iskola, majd a kisebbségi önkormányzati rendszer).

Nehézséget jelent, hogy komoly különbségek vannak a gyerekek nyelvi ismeretei között is: a kéttannyelvű osztályba járó, német szót otthon is halló gyerekek és a nyelvet heti két órában tanulók között. Ezért is szervezzük úgy a programot, hogy az előadásokon elhangzottakat a kiscsoport-foglalkozásokon újra meg lehessen beszélni, és a kiscsoportokba való beosztás során alakítottuk ki a homogén csoportokat.

Szintén hagyományos a  TTT, azaz a Téli Tábori Találkozó, ahol az olvasótábori munkát és élményeket tükröző, évente megjelenő Lese(sch)lager című újságunkat is átadjuk. Az újságot a gyerekek által írt cikkből állítjuk össze és fényképek színesítik, sőt az utóbbi években CD melléklettel jelenik meg. A találkozón közös adventi programot szervezünk, ajándékkészítéssel, barkácsolással elevenítjük fel a nyári élményeket, megbeszéljük a következő táborra meghirdetett pályázatokat.

2009-ben országos találkozót és tapasztalatcserét szerveztünk az olvasótáborok vezetőinek.

Részvételi lehetőség programjainkban:

Programjaink nyitottak, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

1991 óta hozzávetőlegesen 2000 általános iskolás fordult meg rendezvényeinken. Közülük sokan német tanárok lettek, vagy más módon vesznek részt napjaink kisebbségi életében.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségbúvár

Tehetségbúvár

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”
     
John Lennon

 
ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
Mennyi?
Indulás: 2007-10-26
 
Támogatóink, partnerek
 
Linksammlung
 
Kulturális Kerekasztal
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!