olvasotabor
Menü
 
Nyári olvasótábor
 
Erich Kästner vetélkedők
 
Á-ról a Bé-re
 
Útbaigazítás
 
Kedvenceim
 
Közhasznúsági jelentések

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

   

 
Á-ról a BÉ-re

Programunk az NCA támogatásával valósul meg

MŰHELYMUNKA FELHÍVÁS!

Á-ról a -re: akcióterv
civil szervezetek szerepvállalására a funkcionális analfabétizmus elleni küzdelemben
Időpont: 2008. október 14-15
Helyszíne: Minerva Könyvtár, 7623 Pécs, Athinay u. 44

Tisztelt Civil Szervezeti Vezető!

 
Bizonyára Ön is úgy gondolja, hogy az írás-olvasás készsége napjainkban nélkülözhetetlen a mindennapi életben való boldoguláshoz. És tudja -e, hogy  kutatási eredmények szerint jelenleg Magyarország lakosságának 20-30 %-a funkcionális analfabéta? Ez azt jelenti, hogy bár az általános iskolát elvégezte, de nem érti, amit olvas, és néhány mondatot sem képes írásban megfogalmazni. Ez a hátrányos helyzet lehetetlenné teszi, hogy szakmát szerezzen, de a hétköznapi életben is súlyosan veszélyezteti, amelynek sokszor nincs is tudatában: nem tudja a gyógyszerek használati utasítását, szerződéseket elolvasni, kérvényt kitölteni.
 

Az is egyre világosabban látszik, hogy a funkcionális analfabétizmus problémája nem magánügy! Baranya (és Dél-Dunántúl) gazdasági leszakadását többek között a képzett munkaerő hiánya is okozza.

Munkaerőpiaci felmérések és képzési tapasztalatok igazolják, hogy alapvető gondot jelent a képzésbe való bevonásban, hogy a munkanélküliek jelentős része funkcionális analfabéta. Átfogó hátrányokkal kell szembenézniük, képezhetőségük korlátozott, műveltségük és művelődésük, gondolkodási kondícióik, kommunikációs lehetőségeik, tanulási és újratanulási motívumaik, tanulási képességeik hiányossága miatt. Hátrányaik csökkentik társadalmi alkalmazkodásuk esélyeit, rontják társadalmi perspektíváikat. A segélyből élők újratermelődő rétegének eltartása pedig mindannyiunkat érint.

 
A Baranya Megyei Civil Kulturális Kerekasztal, a Baranyai Emberekért Szövetség, a Minerva Könyvtári Egyesület és a Könyvvel Anyanyelvünkért Alapítvány partnereket keres egy közös akcióra!
 
Célunk első lépésben megkeresni azokat a baranyai, később somogyi és tolnai civil szervezeteket, amelyek (összefogva az oktatási és közművelődési intézményekkel) egyedi civil lehetőségeikkel működési területükön részt vennének a funkcionális analfabétizmus elleni küzdelemben. Mivel a probléma rendkívül sokrétű, (szociális, kulturális, oktatási-felnőttképzési) ezért a civil szervezetek széles körét szólítjuk meg felhívásunkkal.
 
Tudjuk, hogy a funkcionális analfabétizmus problémájának hosszú távú megoldása az iskolai oktatás és a közművelődési intézményrendszer feladata, azonban a problémában érintett fiatalok és felnőttek megkeresésében, bizalmuk elnyerésében, az olvasás újratanulása iránti motivációjának felkeltésében a civil szervezetek fontos szerepet vállalhatnak.
 
Partnereink, lehetőségeink számbavételére október 14-15-én 2 napos műhelymunkát szervezünk Pécsett, a Minerva könyvtárban, melyre szeretettel várunk minden tenni kívánó intézményt, civil szervezetet, egyéni érdeklődőt. A nyitóelőadást Dr. SteklácsJános főiskolai docens, a HunRA elnöke tartja.
 
A műhelymunka feladata lesz a konkrét cselekvési terv kidolgozása és a partnerség-építés a lehetséges együttműködők között. 
 
A civil szervezetek az akciótervben már előkészülhetnek arra is, hogy közreműködjenek az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2009-2010-es humán erőforrás fejlesztési akcióterveinek kialakításában, javaslatokat téve már programozásban. Így esélyünk lehet arra, hogy megvalósítható és számunkra is elérhető pályázati kiírások szülessenek!
 
Tisztelettel felkérjük az Ön szervezetét is az együttműködésre!
 
A műhelymunka hatékonysága érdekében kérjük, hogy egy - 5 mondattól – legfeljebb 3 oldalig terjedő - összefoglalóban (vázlatszerűen) írják le, hogy szervezetük milyen módon érintett a funkcionális analfabétizmus problémakörében, milyen lehetőségeket lát a megoldás keresésében, az együttműködésben. Azokra a szervezetekre is feltétlenül számítunk, amelyek segíthetnek a funkcionális analfabéták megkeresésében, megszólításában, motiválásában, utógondozásában! A beküldött összefoglalókat e-mailben továbbítjuk a jelentkezőknek, és ezek szolgálják az alapját a műhelymunkának.
     
     
A jelentkezéseket az alább mellékelt jelentkezési lapon és az összefoglalót legkésőbb 2008. szeptember 20-ig az alábbi címre várjuk: lbauernora@gmail.com, vagy postai úton a Könyvvel Anyanyelvünkért Alapítvány címér: 7621 Pécs, Irgalmasok u. 16..
A műhelymunka végleges programját a beérkezett javaslatok alapján állítjuk össze és legkésőbb 2008. október 10-ig e-mail-ben megküldjük, illetve figyelemmel kísérhető lesz a www.gportal.hu/olvasotabor oldalunkon.
 
 
Együttműködésükben bízva,
 
                                                           üdvözlettel:
Pécs, 2008. szeptember 11.
 
 
Lászlóné Bauer Nóra
a Baranya Megyei Civil Kulturális
Kerekasztal elnöke

 


 
Jelentkezési lap
az Á-ról a BÉ-re: akcióterv
civil szervezetek szerepvállalására a funkcionális analfabétizmus elleni küzdelemben
WORKSHOP FELHÍVÁSRA
(visszaküldés határideje: szeptember 23!)

Civil szervezet neve: 

Címe:       

Képviselője:

Résztvevő neve:       

Postacíme:

Telefon:

E-mail:

 
Összefoglaló az az Á-ról a BÉ-re: akcióterv
civil szervezetek szerepvállalására a funkcionális analfabétizmus elleni küzdelemben
WORKSHOP FELHÍVÁSRA
Legfeljebb 3 oldal, elegendő vázlatszerűen!
(visszaküldés határideje: szeptember 23!)

Melyek az ön által képviselt civil szervezet  fő tevékenységei? Mennyi aktív tagra számíthat a szervezetben?  Milyen kapcsolódási pontokat talál a projekthez? Milyen tevékenységeket vállal? Kiket választana partnernek? (A kérdések gondolatébresztő jellegűek, minden ötletet, gondolatot örömmel fogadunk)

A beérkező összefoglalókat honlapunkon folymatosan elérhetővé teszzük!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségbúvár

Tehetségbúvár

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”
     
John Lennon

 
ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
Mennyi?
Indulás: 2007-10-26
 
Támogatóink, partnerek
 
Linksammlung
 
Kulturális Kerekasztal
 

Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom