olvasotabor
Menü
 
Nyári olvasótábor
 
Erich Kästner vetélkedők
 
Á-ról a Bé-re
 
Útbaigazítás
 
Kedvenceim
 
Közhasznúsági jelentések

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

   

 
Bemutatkozás

A Könyvvel Anyanyelvünkért Alapítványról

 

Alapítványunk  tevékenységének előzményei 1974-re nyúlnak vissza, amikor a megyei könyvtárakban létrehozták a kisebbségek anyanyelvét és kultúráját támogató nemzetiségi báziskönyvtári rendszert. Ugyanebben az időben indult az olvasótábori mozgalom, amely a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű fiatalokhoz kívánta eljuttatni a könyveket és a bennük felhalmozott értékeket.

 

Baranya megyében 1975-ben Bárban volt az első nemzetiségi olvasótábor melynek forrásait 1990-ig a Baranya Megyei Tanács, a Hazafias Népfront és a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetsége biztosította. 

 

1991-ben a Baranya Megyei Könyvtár létrehozta Alapítványunkat, hogy folytatni tudjuk feladatunkat.  2000-ben elnyertük a közhasznú alapítvány minősítést.

 

Az alapító okiratunkban megjelölt céljainkat a következő programokkal valósítjuk meg:

  • német szavalóverseny
  • német irodalmi vetélkedő szervezése,
  • német nemzetiségi olvasótábor szervezése,
  • a kisebbségi könyvtári ellátásban részt vevő könyvtárosok szakmai továbbképzésében való közreműködés (előadások szervezése),
  • író-olvasó találkozó szervezése

Szavalóverseny

Évente más-más helyszínen rendezzük meg Baranyában a felső tagozatosok német vers-  és prózamondó versenyét. A verseny helyezettjei vehetnek részt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által szervezett országos vetélkedőn

 

Erich Kästner meseíró verseny

2006-ban első alkalommal hirdettük meg német nyelvű meseíró versenyünket, célja a gyerekek figyelmének a kortárs német gyerekirodalomra irányítása, az olvasás megkedveltetése és saját kreativitásuk erősítése.

 

Német Nemzetiségi Olvasótábor

1991 óta működik az olvasótábor az Alapítvány szervezésében. A táborban foglalkozunk a magyarországi németség történetével, hagyományaival, kézművességével, dalaival, táncaival, irodalmával, napjaink kisebbségi életével, illetve az anyanyelv ápolásával. A táborban számos kreatív foglalkozás, játék, sportolási lehetőség és főképp a jó társaság teszi a nyaralást felejthetetlenné.

  

Író-olvasó találkozó

Az Ünnepi Könyvhét keretében segítjük a magyarországi németség íróinak, költőinek találkozását az olvasóikkal.

 

Részvételi lehetőség:

Rendezvényeink nyitottak, nyilvánosak. A szavalóversenyek versenyzőit az iskolák jelölik, meseíró versenyünkre minden általános iskolás pályázhat.

Az olvasótáborban  a versenyeken kiemelkedően szereplő, illetve a német kisebbségi önkormányzatok által jutalmazott tanulók ingyenesen vehetnek részt, más jelentkezők csekély térítési díjért táborozhatnak. 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségbúvár

Tehetségbúvár

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”
     
John Lennon

 
ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
Mennyi?
Indulás: 2007-10-26
 
Támogatóink, partnerek
 
Linksammlung
 
Kulturális Kerekasztal
 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu