olvasotabor
Menü
 
Nyári olvasótábor
 
Erich Kästner vetélkedők
 
Á-ról a Bé-re
 
Útbaigazítás
 
Kedvenceim
 
Közhasznúsági jelentések

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

   

 
Bemutatkozás

A Könyvvel Anyanyelvünkért Alapítványról

 

Alapítványunk  tevékenységének előzményei 1974-re nyúlnak vissza, amikor a megyei könyvtárakban létrehozták a kisebbségek anyanyelvét és kultúráját támogató nemzetiségi báziskönyvtári rendszert. Ugyanebben az időben indult az olvasótábori mozgalom, amely a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű fiatalokhoz kívánta eljuttatni a könyveket és a bennük felhalmozott értékeket.

 

Baranya megyében 1975-ben Bárban volt az első nemzetiségi olvasótábor melynek forrásait 1990-ig a Baranya Megyei Tanács, a Hazafias Népfront és a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetsége biztosította. 

 

1991-ben a Baranya Megyei Könyvtár létrehozta Alapítványunkat, hogy folytatni tudjuk feladatunkat.  2000-ben elnyertük a közhasznú alapítvány minősítést.

 

Az alapító okiratunkban megjelölt céljainkat a következő programokkal valósítjuk meg:

  • német szavalóverseny
  • német irodalmi vetélkedő szervezése,
  • német nemzetiségi olvasótábor szervezése,
  • a kisebbségi könyvtári ellátásban részt vevő könyvtárosok szakmai továbbképzésében való közreműködés (előadások szervezése),
  • író-olvasó találkozó szervezése

Szavalóverseny

Évente más-más helyszínen rendezzük meg Baranyában a felső tagozatosok német vers-  és prózamondó versenyét. A verseny helyezettjei vehetnek részt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által szervezett országos vetélkedőn

 

Erich Kästner meseíró verseny

2006-ban első alkalommal hirdettük meg német nyelvű meseíró versenyünket, célja a gyerekek figyelmének a kortárs német gyerekirodalomra irányítása, az olvasás megkedveltetése és saját kreativitásuk erősítése.

 

Német Nemzetiségi Olvasótábor

1991 óta működik az olvasótábor az Alapítvány szervezésében. A táborban foglalkozunk a magyarországi németség történetével, hagyományaival, kézművességével, dalaival, táncaival, irodalmával, napjaink kisebbségi életével, illetve az anyanyelv ápolásával. A táborban számos kreatív foglalkozás, játék, sportolási lehetőség és főképp a jó társaság teszi a nyaralást felejthetetlenné.

  

Író-olvasó találkozó

Az Ünnepi Könyvhét keretében segítjük a magyarországi németség íróinak, költőinek találkozását az olvasóikkal.

 

Részvételi lehetőség:

Rendezvényeink nyitottak, nyilvánosak. A szavalóversenyek versenyzőit az iskolák jelölik, meseíró versenyünkre minden általános iskolás pályázhat.

Az olvasótáborban  a versenyeken kiemelkedően szereplő, illetve a német kisebbségi önkormányzatok által jutalmazott tanulók ingyenesen vehetnek részt, más jelentkezők csekély térítési díjért táborozhatnak. 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségbúvár

Tehetségbúvár

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”
     
John Lennon

 
ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
Mennyi?
Indulás: 2007-10-26
 
Támogatóink, partnerek
 
Linksammlung
 
Kulturális Kerekasztal
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!