olvasotabor
Menü
 
Nyári olvasótábor
 
Erich Kästner vetélkedők
 
Á-ról a Bé-re
 
Útbaigazítás
 
Kedvenceim
 
Közhasznúsági jelentések

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

   

 
Bemutatkozás

A Könyvvel Anyanyelvünkért Alapítványról

 

Alapítványunk  tevékenységének előzményei 1974-re nyúlnak vissza, amikor a megyei könyvtárakban létrehozták a kisebbségek anyanyelvét és kultúráját támogató nemzetiségi báziskönyvtári rendszert. Ugyanebben az időben indult az olvasótábori mozgalom, amely a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű fiatalokhoz kívánta eljuttatni a könyveket és a bennük felhalmozott értékeket.

 

Baranya megyében 1975-ben Bárban volt az első nemzetiségi olvasótábor melynek forrásait 1990-ig a Baranya Megyei Tanács, a Hazafias Népfront és a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetsége biztosította. 

 

1991-ben a Baranya Megyei Könyvtár létrehozta Alapítványunkat, hogy folytatni tudjuk feladatunkat.  2000-ben elnyertük a közhasznú alapítvány minősítést.

 

Az alapító okiratunkban megjelölt céljainkat a következő programokkal valósítjuk meg:

  • német szavalóverseny
  • német irodalmi vetélkedő szervezése,
  • német nemzetiségi olvasótábor szervezése,
  • a kisebbségi könyvtári ellátásban részt vevő könyvtárosok szakmai továbbképzésében való közreműködés (előadások szervezése),
  • író-olvasó találkozó szervezése

Szavalóverseny

Évente más-más helyszínen rendezzük meg Baranyában a felső tagozatosok német vers-  és prózamondó versenyét. A verseny helyezettjei vehetnek részt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által szervezett országos vetélkedőn

 

Erich Kästner meseíró verseny

2006-ban első alkalommal hirdettük meg német nyelvű meseíró versenyünket, célja a gyerekek figyelmének a kortárs német gyerekirodalomra irányítása, az olvasás megkedveltetése és saját kreativitásuk erősítése.

 

Német Nemzetiségi Olvasótábor

1991 óta működik az olvasótábor az Alapítvány szervezésében. A táborban foglalkozunk a magyarországi németség történetével, hagyományaival, kézművességével, dalaival, táncaival, irodalmával, napjaink kisebbségi életével, illetve az anyanyelv ápolásával. A táborban számos kreatív foglalkozás, játék, sportolási lehetőség és főképp a jó társaság teszi a nyaralást felejthetetlenné.

  

Író-olvasó találkozó

Az Ünnepi Könyvhét keretében segítjük a magyarországi németség íróinak, költőinek találkozását az olvasóikkal.

 

Részvételi lehetőség:

Rendezvényeink nyitottak, nyilvánosak. A szavalóversenyek versenyzőit az iskolák jelölik, meseíró versenyünkre minden általános iskolás pályázhat.

Az olvasótáborban  a versenyeken kiemelkedően szereplő, illetve a német kisebbségi önkormányzatok által jutalmazott tanulók ingyenesen vehetnek részt, más jelentkezők csekély térítési díjért táborozhatnak. 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tehetségbúvár

Tehetségbúvár

„Tizenkét éves korom körül azt gondoltam magamról, hogy zseni vagyok, csak senki nem veszi észre.”
     
John Lennon

 
ALAPÍTVÁNYUNKRÓL
 
Mennyi?
Indulás: 2007-10-26
 
Támogatóink, partnerek
 
Linksammlung
 
Kulturális Kerekasztal
 

Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról